duminică, 25 mai 2008

Presa scrisă vs. Presa online şi puterile lor !


De caţiva ani, presa online s-a dezvoltat tot mai mult, însa este la inceput.
Pe internet lumea nu este venită cu "pluta".
Presa online are un public mult mai inteligent decât cel din presa scrisă, zicea cineva.
De ce?
Pentru că ştiu să mişte un mouse?... fiecare cu ce poate.
Dar va dispărea presa scrisă în favoarea celei online?
Păi nu cred că va dispărea niciodată, pentru că mulţi s-au plictisit de net, nu mai au răbdare să caute, e mai simplu să dai pagina, să simţi fila la degete, să mai îndrepţi un colţ. Depinde de situaţie... în avion citeşti revista, dimineaţa la cafea răsfoieşti ziarul şi acasă ''clik,clik'' stai pe net, iar ţăranul ştiri la radio din mers, în timp ce mai aruncă câte un grăunte la puiuţi. Presa scrisă e mai savuroasă, datorită tabieturilor legate de aceasta, mai clasic şi mai elegant, dar presa online e mai comodă, mult mai promptă, şi deschisă, practic nelimitată ca spaţiu editorial...
Însa eu prefer oricând presa scrisă.
De ce?
Pentru că o carte vrei să o citeşti stând în pat, în autobuz în orice poziţie... e mai bună pentru ochi... şi parcă prefer să rasfoiesc ziarul decât să dau back sau foward pe site.
Avantajul presei online este că e mult mai rapidă, dar nu mulţi au posibilitatea de a avea acces la ea, aşa că presa scrisă rămâne mai accesibilă în acest moment, poate pe viitor situaţia o să se schimbe, e aceeaşi situaţie precum carţile intr-o librărie.
Presa online mai are avantajul, că poate prezenta ştiri în timp real, care a doua zi sunt deja ''fumate''.
Un al doilea avantaj îl reprezintă faptul că ştirile pot fi ilustrate cu materiale video,care niciodată nu vor putea fi cuprinse de ediţia tiparită a ziarelor.
Un al treilea avantaj îl reprezintă faptul că nu există constrângeri din punct de vedere al spaţiului tipografic(care nu exista, logic).
Ioan Margarit, editor coordonator HotNews.ro, vorbeşte despre presa din România, în special de cea online, HotNews.ro(fosta Revistapresei.ro) este primul ziar serios exlusiv online din România început de fapt ca şi o revistă a presei, după cum spune şi numele iniţial.
''Între noi şi presa tipărită e o mare deosebire: dacă ai 10.000 de euro, poţi să ţii în viaţă pe internet o publicaţie de foarte bună calitate timp de un an, cu aceeaşi sumă, în presa offline, nu cred ca o ţii o lună. Deci pe internet nu trebuie să faci nu ştiu ce compromisuri ca să te menţii in viaţă...''.

Niciun comentariu: